Case Study

5 Images

White Cliffs Primary College

White Cliffs has gone onto be an award winning success.

White Cliffs is now one of our most renowned projects to date. From finalists at Kent Invicta Chamber of Commerce Awards 2017, to winning a Merit at the British Safety Council, International Awards, not to mention Kieren McCafferty winning International Safety Champion 2017 for his work on this project and finally we were announced finalists for the KEiBA awards. 

Kent County Council awarded Walker Construction the contract for White Cliffs Primary College to design and build a new 1FE extension. Construction began in January 2016 to create seven new classrooms over two floors. Including the installation of a new school kitchen facility and servery, toilets, platform lift, green roof, comfort heating, intelligent lighting, hard landscaping and bank stabilisation works.

The draft design was completed by our architects and in conjunction with KCC we arranged an open consultation evening at the school to present the proposed design and answer any questions or concerns from the school and local residents. 

The project started in January 2016 and works were carried out during normal working hours without any inconvenience to the operational functions of the school. The most important aspect of the contract was to ensure that the school, its teaching staff and the pupils learning environment were not affected at any time.

There were many challenges on this project which included the logistics for the construction of the building due to its location and access restrictions. The project was located to the rear of the existing school building and only accessible through the adjacent playing fields and Multi Use Games Area (MUGA). To compensate for this, we proposed and installed a temporary access haul road to the perimeter of the playing field under the supervision of the local Ecologist and Archaeologist.

The main excavation works for the project required the existing chalk face at the rear of the school to be extensively regraded. To achieve this, we worked closely with the Ecologist to ensure that all flora and fauna were considered. We also worked alongside the Archaeologist who was on-site to carry out a watching brief during the excavation works. Risk mitigation processes were used and monitored throughout the contract period. 

Once the main concrete footings and reinforced concrete slab were cast, the pupils and staff with Dover smART created a mural on the slab. The design was painted with each pupil and member of staff adding their own unique colourful designs.

To demonstrate the funding that had been set for the project by KCC was being spent efficiently, regular meetings were implemented throughout the project and will continue beyond handover, ensuring that the building will continue to operate as per the design criteria and the employers requirements.

Local Councillors, MP’s, dignitaries and Board of Governors were regular visitors to site and encouraged to interact with the project team. 

The project team made it their goal to inspire and inform the students as to what a career in construction would be like. These goals ranged from presenting at assemblies, site tours, updates to the school newsletter and website, a poster competition and the incredibly well received foundation mural. 

More than anything this project has been about building relationships and inspiring the next generation, with the team becoming temporary members of the community.

As a company, we are very proud to have been a part of this project. We will continue to revisit the school over the forthcoming years to engage with the pupils to promote the industry as a career prospect. We will continue to assist the school with any help and advice that we can offer. We are honoured to sponsor the new sports kit and will definitely return to cheer on the White Cliffs team. 

Loading