Case Study

6 Images

Nicholls Transport Yard

Nicholls Transport is based in Kent and provides tailor-made haulage operations for blue chip clients throughout the UK, Northern France, Belgium and The Netherlands. Nicholls Transport contacted Walker Construction to assist them with their vision of a new, state of the art logistics park.

We completed Phase 2 of the main works on site following the construction of the new offices, garage and warehouse in Phase 1. The works were carried out while the park was operational and included the following activities:

removing 19’000m2 of topsoil and stockpiling for use upon completion of the works, installation of deep drainage using concrete pipework with manholes and access chambers, the installation of a bespoke interceptor and soakaway system with an outlet ditch and holding pond.

The proposed hard standing area was cut and filled using the excavated material and compacted to the designated levels. To guarantee the stability of the formation, we carried out ground stabilisation works using a specialist sub-contractor. They tested the soils and created a design mix of dry powders that were then mixed and compacted into the soils creating the respected CBR values.

The perimeter of the site was excavated and set to an angle of 45 degrees. The banks were built up in layers using “Tensar Geogrid Strength” in 400mm compacted layers, creating a sustainable and environmentally friendly solution to using excess excavated material. One section of the bank was steeper than 70 degrees and was built using soil filled hessian bags with Tensar Geogrid used for additional strengthening on every other layer. 

To allow for future expansion and while the bank stabilisation works were being carried out, we excavated an additional holding pond to capture and store rain water. The excavated soil was used to create the bunded edges of the pond and the excavated clay was used as a natural liner. The pond and surrounding area was designed to encourage the local habitat to thrive. Local ecologists were present during the works and gave additional guidance to build an improved environment for the local newt and water vole population.

We installed electric ducts and chambers to the perimeter of the site for lighting and CCTV as well as spare ducting ready for additional buildings to be installed in the future expansion programme.

To the perimeter of the hard standing area we installed Bullnose and Trief kerbs with slotted drainage sections for collecting and dispersing the storm water. 13500t of recycled sub-base was imported for the sub-structure with 1900m2 reinforced concrete bays being constructed with expansion and constriction joints, brush finish and arris edges.

We erected five new lamp columns to the perimeter of the site with additional one in the centre surrounded by Armco protection barrier.

One area of the work that was extremely challenging was working under main overhead cables situated between two pylons. Through careful planning with EDF, National Grid and UKPN we compiled a risk assessment which gave us the protection needed to install and carry out the works. We included restrictions such as two sets of goal posts to alleviate the risk. All tipper lorries and excavators were guided through the goal posts by a designated banksman. The machines were all also fitted with height restrictors to avoid any potential risk during excavating and loading operations. 

The works were completed on time within budget and was extremely well received by the client.

Loading