Contact Us Report Safety Concern News

Fort Burgoyne

Fort Burgoyne

Connaught Barracks, Dover Road, Dover, CT1 1HL

Value: £518,000
Contract: JCT Intermediate Form of Contract 2011
Duration: 5 Months

Fort Burgoyne was purposely built to defend the landward side of Dover Castle in 1861 and holds a Scheduled Monument Status. The fort is maintained by English Heritage and Natural England but had fallen into disrepair and a Stabilisation Plan was then implemented.
Before any works commenced a detailed programme was produced with the help of the project teams detailing timescales and locations of work, while taking into account essential advice and agreements as listed below.
Ancient Monument (Licence), English Heritage (Agreement), Archaeological (Surveys), Ecology (Bat License), Ecology (Licence to dig), UXO (Survey), Photographic (Survey).

The works were all Heritages approved and comprised of structural repairs to the brickwork and timber floors, repairs and replacement of casement windows and doors including re-decoration. Drainage repairs and refurbishment of existing cast iron downpipes and box gutters to all the external buildings and major brick repairs, re-pointing and rebuilding of the fort walls. The works to Fort Burgoyne has restored the structural integrity of the building and prevented any further deterioration of the scheduled Ancient Monument.
The works included the following tasks:

  • Temporary works bespoke scaffolding design
  • Removal and disposal of all debris and decay
  • Repairs and renewal of all rainwater goods.
  • Rebuilding of high level brick walls.
  • Brick repairs and re-pointing.
  • Cut back all vegetation and trees.
  • CCTV survey of existing drainage.
  • Steel repairs to gates and fencing.
  • Chimney repairs and cleaning.
  • Structural Repairs to the Officers’ Quarters and single storey Casements.
  • Casement window refurbishment, replacement and decoration.
  • Door refurbishment, replacement and decoration.
  • Repairs and replacement of timber floors and supporting timbers.
  • Treatment to all timber.
Only heritage approved sub-contractors were used to carry out the works.

Value engineering was essential to the client as they had a set sum of money from grants and could not go over the sum. To assist with the value engineering and to give financial comfort to the client, we gained permission from the ecologist and archaeologist for early exploratory trial holes to be carried out on top of the casement roofs. This allowed us and the client to make an early decision to reduce the extent of excavation and repair works and saving money which could be spent on other areas of the project. The project was completed within the programmed timescales and under budget. This gave the client additional monies to spend on a rolling maintenance plan for the next few years.

© Copyright Walker Construction Ltd. 2017 - Developed by R.K Group eMedia