Contact Us Report Safety Concern News

Crystal Palace Station

Crystal Palace Station

Crystal Palace, Station Road, SE19 2AZ

Value: £2m
Duration: 10 Months
Contract: NEC3

The project at Crystal Palace Train Station was commissioned from a requirement for the station to upgrade passenger capacity improvement works. The work was carried out while the train station and booking hall were fully operational, without disrupting the train service or passenger experience. The existing vegetation was cut back by a specialist contractor to create the area required for the new canopy. The existing brick walls underwent essential repairs and cleaning prior to the main works starting. New bespoke steel columns were pre-finished off site and positioned onto new concrete pad foundations during a planned weekend possession as was the canopy covering across platforms 3-8.

The existing Victorian booking hall had a complete refurbishment along with the installation of a new ticket gate-line, CCTV and information display monitors.

Working in the rail industry is extremely challenging but with efficient and well directed collaboration, liaison with staff on a daily/shift basis and careful planning, the benefit of achieving the completion date and delivering the project to the highest specification and professionalism was achieved.

Having a designated design coordinator throughout the project made the process of information flow far easier and more streamline which aided the contract to stay on programme.

For safety reasons and segregation site hoarding needed to be installed onto the platforms, but due to the narrow platforms the minimum distance from hoarding to platform edge could not be achieved. We liaised closely with the train operating companies (LORL & Southern Trains) who agreed to install a temporary car stop sign for the duration of the works while maintaining the platform lighting area for the trains.

The works contained within the booking hall were located over a Victorian Jack Arch, this information was not known at time off tender or contract award, and only came to light during the excavation and construction of the foundations for the new gate-line extension. To overcome this we engaged with the designer’s collaboratively to design out the structural issues and actually installing betterment to the project design.

© Copyright Walker Construction Ltd. 2017 - Developed by R.K Group eMedia