Contact Us Report Safety Concern News

Canterbury West Station

Canterbury West Station

Station Road West, Canterbury, Kent, CT2 8AN

Value: £650,000
Duration: 12 Weeks
Contract: NEC3 Option A

Remodelling of the existing forecourt and car park was carried out in two phases. This was an existing block paved car park with 45 spaces to be increased to 63. Phase 1 included excavation of the existing car park, building a new retaining wall due to level changes, installation of new surface water drains including an oil separator, new kerbing and dish channels, new car park lighting and ducting system, new surfacing, new thermoplastic road markings and new signage.

Phase 2 consisted of excavation of the entire existing forecourt and a complete remodel which included new surface water drains, new kerbing, new road surfacing, new forecourt lighting and ducting, new slabs to the forecourt, new table top speed ramp with Tegular paving, new street furniture including benches, motor cycle racks and bollards, new thermoplastic road marking, new station signage, nine new trees and tree grills, re-painting of station skirting and window cills and a deep clean of existing York stone slabbing to the entrance.

We undertook some road widening to the highway to facilitate a new cycle path which included kerbing, new red asphalt, new ladder paving, new bollards, new signage and new thermoplastic markings.

The main challenges for this project were to maintain constant access to the station for pedestrians and for taxis. As this is a very busy station this was a big challenge as we were constantly changing the pedestrian routes as the job progressed. The main duty to keep on top of was that the correct signage was always available and correct at all times and making sure that all segregation fencing was constantly maintained. Before we started we came up with a comprehensive phasing plan which was used throughout the project.

During Phase 1 the works to the car park, I was approached by Val Harris who was involved in conservation in the Canterbury area. There was an old railway gate which formed part of the fencing to the existing car park. We managed to agree with Southeastern Trains that this could be reclaimed for use in the car park of the converted siding shed next to the station as it was going to be disposed of. We also saved the granite kerbs which were part of the existing forecourt and they were taken to Canterbury City Council storage yard to be reused on other projects in the city.

"Dear Stuart (Project Manager),

Thank you to you and your team at Walker Construction for saving the railway gate and carrying it over to the Goods Shed.

It was brilliant that everyone on site was aware of the request to keep the gate - a small piece of railway heritage - at Canterbury West and your care and attention to detail is much appreciated.

Thank you again"

© Copyright Walker Construction Ltd. 2017 - Developed by R.K Group eMedia